Tuesday 16 August 2011

A "Fény" városa...

Egy szép napon öreg "V"-vel kitaláltuk, hogy fedezzük fel kicsit a várost. De hát mégis hova menjünk? Nem is tudom, mondjuk nézzük meg a történelmi belvárost. Hú király ötlet, rajta, menjünk!

És mentünk. Bár nem tudtunk semmit a "történelmi belvárosról", de reméltük, hogy más lesz, mint az új belváros (Av. Paulista és Av. Faria Lima környéke), ami főleg hatalmas irodaházakból és felhőkarcolókból áll, és egyelőre nem igazán rúgtuk el tőle az agyunkat. A történelmi részről annyit tudtunk, hogy három metró állomásnál lehet kiszállni hozzá: Sé-nél, Rebublica-nál vagy Luz-nál. Filóztunk, hogy vajon melyiknél kéne felszínre törni, mikor (mivel egy kicsit habogok spanyolul) mondtam "V"-nek, hogy "Luz" baromira azt jelenti, hogy "Fény", szóval ha már ilyen attraktív neve van, lehet ott kéne próbálkozni! Egy történelmi belváros, amit úgy hívnak, hogy Fény csak elképesztő lehet!

És valóban elképedtünk.

Ilyen undorító szartelepet, mint ez, én még tv-ben sem nagyon láttam! Csövesek és hernyósok százai fetrengtek a földön, szó szerint a saját szarjukban hemperegve! Nem viccelek, mindent ellepet az emberi ürülék és az abból származó nazális rémálom!! Bármerre néztünk zombi szerű emberek szakadt pokrócokba tekerve, szivtak-szúrtak olyan drogokat, amikről Euróbában még nem is hallottak, és valószínűleg soha nem is fognak. Ezt az idillikus képet néha egy-egy ízlésesen arra libegő rokokó transzvesztita varázsolta egészen olyanná, mint egy közepesen elmebomlott Bosch festmény.


Luz by night


Az épületek szinte mind crack-tanyák voltak, betört ablakokkal, kibelezett szobákkal. Általános volt az enyészet. És itt jön az, amit sehogy se tudtunk megmagyarázni: a legelfajzottabb cyberpunk lidércnyomás közepén, mint egy-egy fényes bástyája a civilizációnak, ott fénylett egy templom, kicsit arrébb egy villa, még arrébb egy másik, de olyanok, hogy otthon olyan még az Andrássy úton sincsen! Tiszták voltak és gyönyörűek, mintha valami belülről fakadó, ragyogó aura védené őket a környező anarchiától (gyanítom, hogy valami némileg kevésbé ezoterikus erő védte őket)! "V"-vel csak arra tudtunk gondolni, hogy valószínűleg a helyi alvilágnak a magán oázisai ezek, mivel nagykövetségnek azért nem néztük volna őket. (Ha valakinek van jobb tippje, az küldje be a szerkesztőségbe)

A borzalmas körülmények ellenére, (mivel nem vagyunk annyira beszari gyerekek, viszont kíváncsiak) úgy döntöttünk, hogy azért körül nézünk egy kicsit. Azt tudni kell rólam, hogy egészen kicsi korom óta nehezen viselem a kellemetlen szagokat, ezért mikor egy pár száz méter után egy szarszagilag különösen kiemelkedő szakaszhoz értünk, elkezdtem hevesen öklendezni ("V"-t is megviselte a szag, de ő valami ősi jóga-légzéshez hasonlatos pihegő technikával megoldotta, hogy a tüdejének csak a legfelső 1,35%-át használja, így kerülve el a látványos öklendező tüneteket). Éreztük, hogy ez elég negatív reklám számunkra, a két hófehér gringó számára, úgyhogy inkább elindultunk visszafelé mielőtt még kibeleznek, amúgy is már sötétedett (szerintem mindenki látott már elég zombis filmet ahhoz, hogy el tudja képzelni, hogy milyen sorsra jutottunk volna ott éjszaka...) 


Crack-et szívó kisgyerek Luz-ban


Nem akarok nyafogós Európai kis hülyének tűnni, aki elkerült egy kicsit piszkosabb helyre, ahol egy picit büdi van és rögtön kiborul. Voltam már egy két meredek helyen itt-ott a harmadik világban (Közel-kelet, Dél-kelet Ázsia, Mexikó, Salgótarján stb...), de ez mindenen messze túl tett! Ráadásul a város kellős közepén, a történelmi belvárosban! Később helyi barátok mondták, hogy ők be nem tennék oda soha az életben a lábukat, és ez a legborzasztóbb környéke Sao Paulonak, szóval kicsit megnyugodtunk, hogy azért ez itt se teljesen normális...

Nem tudom, hogy milyenek lesznek a favellák (valamikor ősszel megyünk "V"-vel önkénteskedni egy favellába, segítünk házakat építeni), de nem tudom elképzelni, hogy ennél sokkal rosszabbak legyenek...

1 comment:

  1. ahhhh, olyan kivancsi lettem volna a Feny-Templomra, meg a Szep Hazakra...
    Nem lehet roluk megtudni vmit? legalabb a nevuket? utanakerdezek, hamar felkeltetted a kivancsisagom. Fotokat nem csinaltatok? Csak ovatosan!!!!..

    ReplyDelete