Thursday 27 October 2011

Csavard fel a szőnyeget!

A Brazília szó hallatán mindenkinek két szó ugrik be elsőre: a foci és a samba. Az előbbinek lassan ideje lenne egy tisztességes posztot szentelnem, mert itt mindenki focit lélegzik, jobban értenek hozzá, mint otthon bármelyik vidéki kocsmában! Most viszont sambázni fogunk...

A világ nagyjából egyet ért abban, hogy Brazília, Kuba mellett, a zene és a tánc földi helytartója, és nem ok nélkül. Mielőtt kijöttem, minden brazil ismerősöm figyelmeztetett, hogy nehogy azt gondoljam, hogy itt majd a csapból is samba fog folyni, ez csak egy turista csalogató image, igazából senkit nem érdekel a samba, max Rióban, de ott is csak a karnevál miatt. Na ehhez képest itt a fáról is fürtökben lóg a samba, vagy valamilyen kicsit modernizált változata, és mindenhol élő zene van!

Scenarium - Rio talán leghíresebb samba-klubja
Az mondjuk igaz, hogy a zene nagyon változik attól függően, hogy merre járunk az országban, de a samba elemeket szinte mindenhol fel lehet fedezni ilyen vagy olyan formában. Sao Pauloban főleg az úgy nevezett Samba-Rock-ot nyomatják orrvérzésig, ami egy kicsit emészthetőbb, lassabb és kevésbé pattogós verziója az eredetinek, de egy gringónak még erre is előbb szakad le a lába, minthogy normálisan ki tudja lépni az ütemet. Mivel én egy ilyen táncos kedvű legény volnék, szoktam is néha próbálkozni, de egyelőre nem értem el számottevő sikereket. Eleinte próbáltam a csávók lábát sasolni, hátha el tudom lesni, mit kéne lépni, de esküszöm mindegyik tök mást csinál! Sőt, szerintem más ütemre is lépnek. Pedig, ha megrohadok, akkor is meg fogok valahogy tanulni szambázni amíg hazajövök! (mondjuk, ha mégse sikerülne, akkor is azt fogom mondani, hogy tudok, az imitálás már most is jól megy!)




Az, hogy kamikaze-style csak úgy lazán lekérjek egy csajt az teljesen komolytalan ötlet, amikor tőlem balra egy forma éppen 2 méterre dob fel vízszintesen egy csajt, hogy az vagy 20-at pörög a levegőben, jobbra pedig egy kövér, ronda, középkorú kínai tag két fekete bombázóval nyomja egyszerre, de úgy, hogy azokról a bugyi csúszik le, ezzel egy egész világot döntve össze bennem. Tánciskolába nem igazán akarok menni, mert már voltam eleget otthon ilyenekben és nem igazán jön be az egész, nagyon mesterkélt. Próbálkoztam azzal, hogy megkértem csajokat a bulikban, hogy tanítsanak meg az alapokra, de mosolyogva közölték, hogy ez teljesen lehetetlen, csak úgy tudnak táncolni, ha a pasi vezeti őket, ők maguktól nem tudnak mutatni semmit. Minden kezdet nehéz...
De velem ki nem basznak! Hálistennek pár lány mondta, hogy van egy samba hely, ahol a party elején egy tanár segít a rászorulókon és sok csaj van akivel lehet bénázni, ott senki sem tud annyira, hogy ciki legyen. Először elszambázgatok a zöld pályán és talán a végére beadom a feketét... pályát is, csajt is.

Carnival - A bulikban sajnos nem
ez a sztenderd dress-code
Európával szemben itt a tánc az nem a kefélés előszobája, legalábbis szamba bulikon nem. Itt az emberek azért táncolnak, hogy táncoljanak, és általában egy-két számonként partnert váltanak. Ha az ember arra pályázik, hogy majd jól leszambázza egy csaj bugyiját, szerintem jobb, ha csajt már úgy hozza, és nem a helyen próbálja felszedni. Bármennyire is sikamlósan és túlfűtötten táncolnak a párok, nem igazán szoktam látni, hogy ott helyben alakulnának ki románcok, szemben egy normál partival, ahol mindenki smárol mintha nem lenne holnap...

A samba egyébként csak az igazán para, a többi brazil tánc, mint mondjuk a helyi country-nak nevezett "sertanejo", amiért amennyire az emberek egyik fele rajong, annyira gyűlöli a másik, vagy a "forró" (fohó) már egyáltalán nem olyan ördöngősek, és a csajok is szívesebben tanítgatnak rá. A forró az angol "for all" kifejezésből származik, mert ez volt az első tánc aminek a estjein a fehérek és a feketék egyaránt részt vehettek Brazília észak-keleti partjainál. Tekintve, hogy Brazília nem csak méretben, de kulturális változatosságában is akkora, mint Európa, bármerre megy az ember, mindig más zenékbe és táncokba fog ütközni az ember a megszokottak mellett.

A kulturált társastáncok mellett persze vannak a főleg a favelákban kedvelt, némileg állatiasabb táncok, mint például a már korábban említett Baile Funk, amit néha semmi nem választ el a nettó töcsköléstől, vagy ennek a minősített esete a Surra de Bunda (seggel verés), amit szerintem a legegyszerűbb, ha inkább egy videóval illusztrálok. Ennél meredekebb táncok szerintem már csak Jamaikában vannak (daggering)!



Látva, hogy milyen eszeveszettül jól táncolnak a brazileirák (brazil csajok), komoly csalódás volt őket látni egy normál buliban, ahol pont ugyan olyanok, mint bárki más, talán valamivel jobban mozognak, de semmivel sem kreatívabbak. Sőt egyesek még rosszabbak is, mert  képesek és tulajdonképen bármire megpróbálnak szambázni, és ettől a tervüktől a jóisten sem tudja eltéríteni őket.

És ami a legfontosabb: szar zenére a brazilok sem tudnak táncolni!

1 comment: